Risotto z sosem Bolognese
Risotto z sosem Bolognese
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Kalafiora ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Dodajemy mięso oraz przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- W tym czasie pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
- Następnie przenosimy pomidory do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
- „Masę” pomidorową wlewamy na patelnię, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Risotto nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia risotto.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (250 ml)
- Pomidor (170 g)
- Kalafior (150 g)
- Wołowina mięso mielone (130 g)
- Cebula (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.