Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika
- W rondlu zagotowujemy bulion
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Dolewamy pół szklanki bulionu i gotujemy cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn
- Powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
- Dodajemy pieczarki, zieleninę, sok z cytryny oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
- Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy pozostałym serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (800 ml)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Bazylia (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.