fbpx
Szukaj
open close

Risotto z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf60c72a9-7d27-4835-90ab-c52ef5a50642
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto z pieczarkami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika
  • W rondlu zagotowujemy bulion
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dolewamy pół szklanki bulionu i gotujemy cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn
  • Powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
  • Dodajemy pieczarki, zieleninę, sok z cytryny oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy pozostałym serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (800 ml)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser (…)

WIĘCEJ >

Risotto bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 (…)

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >