fbpx
Szukaj
open close

Risotto cytrynowo-tymiankowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa8b9a7f-74e5-49a2-9879-37ad97499003
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 5-7 minut (na złotobrązowy kolor)
  • Mięso przenosimy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem, tymianek oraz skórkę z cytryny i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ryż i smażymy co jakiś czas mieszając, aż ziarna staną się błyszczące
  • Dolewamy 1/4 ilości gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn
  • Powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż zużyjemy cały bulion
  • Dodajemy do ryżu mięso, sok z cytryny oraz parmezan i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy natką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Cebula (150 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser (…)

WIĘCEJ >

Risotto z sosem Bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafiora ścieramy (…)

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w (…)

WIĘCEJ >