Razowy chleb z ziarnami
Razowy chleb z ziarnami
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski wsypujemy drożdże i cukier, wlewamy połowę ciepłej wody i szybko mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, do momentu, aż pojawi się piana
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, pestki dyni i nasiona sezamu, w środku formujemy zagłębienie, po czym dodajemy drożdże i tłuszcz, dolewamy pozostałą wodę i dokładnie mieszamy składniki
- Ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
- Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski, szybko zagniatamy i formujemy z niego bochenek
- Bochenek wkładamy do natłuszczonej formy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych ziaren.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (500 g)
- Woda (250 ml)
- Pestki dyni obrane (100 g)
- Sezam biały (100 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Drożdże w proszku (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.