Ratatuj
Ratatuj
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry
- Pomidory, cukinię, papryki i bakłażany kroimy w kostkę o podobnej wielkości
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Wrzucamy pozostałe warzywa i zagotowujemy, a następnie dodajemy przecier oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ratatuj.
Ratatuj możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (500 g)
- Papryka czerwona (500 g)
- Pomidor (500 g)
- Bakłażan (500 g)
- Cebula (350 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (35 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Czosnek (15 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.