Ragoût z białej fasoli z szafranem

Ragoût z białej fasoli z szafranem
Przygotowanie
- Fasolę wkładamy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
- Po tym czasie cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Paprykę gotujemy na parze przez ok. 10 minut, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (nasiona i błonki usuwamy)
- Fasolę odsączamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z papryką i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy fasolę i przyprawy, dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 2 godz. na wolnym ogniu (od czasu do czasu dolewamy trochę wody, aby fasola była cały czas zanurzona)
- Fasolę przenosimy na talerz i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem fasoli.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Fasola biała (sucha) (400 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Szafran (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.