Quiche z szynką i serem
Quiche z szynką i serem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z jednego arkusza ciasta wycinamy kawałek na kształt formy do pieczenia (najlepiej jeśli będzie to okrągła forma o średnicy 24 cm) i wykładamy nim formę
- Drugi arkusz ciasta kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi formy, sklejając ze spodem
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy na jasnozłoty kolor, a następnie odkładamy do ostygnięcia)
- Jaja wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z jajami
- Cebulę z zieleniną drobno siekamy i dodajemy do miski z jajami
- Do miski z jajami dodajemy szynkę, śmietanę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Następnie nakładamy farsz na podpieczony spód ciasta i wsadzamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
- Ser żółty (150 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.