Puszysty pilaw ryżowy
Puszysty pilaw ryżowy
Przygotowanie
- Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm
- Seler kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy
- W rondlu roztapiamy tłuszcz
- Wsypujemy ryż oraz makaron i podsmażamy na złotawy kolor, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy seler, marchew oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Cały czas mieszając stopniowo dolewamy bulion, dodajemy połowę cebuli ze szczypiorkiem, skórkę cytrynową oraz przyprawy (sól, pieprz i liść laurowy) i całość zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn)
- Z rondla wyciągamy liść laurowy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową cebuli ze szczypiorkiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ryżem.
Do tego dania możesz opcjonalnie dodać zielony groszek lub zamienić go z selerem naciowym.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ryż basmati (150 g)
- Marchew (150 g)
- Cebula (105 g)
- Seler naciowy (100 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
- Makaron Spaghetti (75 g)
- Masło (50 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.