Purée ziemniaczane ze szpinakiem
Purée ziemniaczane ze szpinakiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Szpinak drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
- W garnku podgrzewamy mleko
- Dodajemy śmietanę, musztardę wraz z przyprawami i mieszamy
- Dodajemy szpinak i mieszamy
- Zawartość garnka przenosimy do garnka z ziemniakami i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
- Następnie posypujemy ziemniaki serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Śmietana 18% (100 g)
- Szpinak (100 g)
- Musztarda (20 g)
- Ser Parmezan (15 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.