Purée ziemniaczane z groszkiem
Purée ziemniaczane z groszkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
- Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości)
- Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Dodajemy tłuszcz, mleko, posiekaną miętę oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych purée.
Purée możesz podawać z porcją masła.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (800 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Masło (50 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.