Purée ziemniaczane z czosnkiem
Purée ziemniaczane z czosnkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla
- Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy mleko i rozgniatamy na jednolitą konsystencję
- Cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy i dodajemy do rondla z ziemniakami
- Do rondla dodajemy pieprz i całość dokładnie razem mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Woda (300 ml)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
- Mleko kokosowe (25 ml)
- Czosnek (15 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.