Purée z selera i ziemniaków
Purée z selera i ziemniaków
Przygotowanie
- Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać)
- Zieleninę drobno siekamy
- Selery z ziemniakami odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i tłuczemy na jednolitą masę
- Dodajemy tłuszcz, mleko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), zieleninę oraz sok z cytryny i ponownie całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych purée z innych warzyw.
Autor
Lista składników
- Seler korzeń (500 g)
- Ziemniak (300 g)
- Masło (50 g)
- Mleko kokosowe (45 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.