fbpx
Szukaj
open close

Purée z marchwi i pasternaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd9efa5be-bbbc-407a-aa2c-9d789e4f28be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Purée z marchwi i pasternaku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew z pasternakami obieramy i kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew z pasternakiem i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową), dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Zawartość patelni przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pierz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (300 g)
  • Pasternak (300 g)
  • Bulion jarski (200 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Puree z bakłażana

Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. (…)

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść (…)

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >