Purée z kalafiora
Purée z kalafiora
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Kalafior odcedzamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski), tłuszcz oraz sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia purée z innych warzyw.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Kalafior (880 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Masło (30 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.