Purée z dyni i szpinaku
Purée z dyni i szpinaku
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę (pestki usuwamy)
- Szpinak kroimy w wstążki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy dynię oraz przyprawy (kmin) i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż dynia zmięknie)
- Dodajemy szpinak, dolewamy 3/4 bulionu i gotujemy przez ok. 15 minut
- Zawartość patelni przenosimy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia purée.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1200 ml)
- Dynia (500 g)
- Szpinak (125 g)
- Śmietana 18% (125 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kmin rzymski (4.5 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.