Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Przygotowanie
- Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę.
- Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut).
- Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry i czosnek, smażyć około minuty, aż czosnek się zrumieni.
- Dodać masło i miąższ kokosa.
- Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do manioku i powoli, stale mieszając, wlewać mleko, aby powstało gładkie purée.
- Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać od razu.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Maniok jadalny (300 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Cytryna (20 g)
- Curry w proszku (15 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kminek – nasiona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.