fbpx
Szukaj
open close

Pulpety z indyka z żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3d75440-ed14-4990-81c0-2a7e1ace96dd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pulpety z indyka z żurawiną

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy do miski i delikatnie roztrzepujemy
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z jajem
  • Do miski z jajem dodajemy mięso, bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i całość dokładnie mieszamy rękami
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy i przenosimy na blachę
  • Do garnka wrzucamy żurawinę, dodajemy cukier i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy
  • Następnie przelewamy mieszankę mączną do garnka z żurawiną, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem żurawinowym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Żurawina suszona (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Woda (15 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Pomidory sparzamy, obieramy (…)

WIĘCEJ >

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną (…)

WIĘCEJ >

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym (…)

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy (…)

WIĘCEJ >

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >