Pulpety z indyka i makaronu
Pulpety z indyka i makaronu
Przygotowanie
- Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł)
- Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Chili z zieleniną drobno siekamy
- Do miski wkładamy mięso, dodajemy czosnek z imbirem i chili z zieleniną, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
- Dodajemy makaron i ponownie całość dokładnie mieszamy, a następnie wsadzamy miskę do lodówki na ok. 30 minut
- Po tym czasie wilgotnymi rękami nabieramy odrobinę masy i formujemy kulki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
- Usmażone pulpety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 10 pulpetów.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Makaron ryżowy (50 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.