Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż
Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż
Przygotowanie
- Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy
- Z uzyskanej masy formujemy pulpety
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy pulpety i podsmażamy przez ok. 3-5 minut (na złotawy kolor)
- Następnie dolewamy passatę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerz nakładamy ryż, a obok pulpety w sosie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Passata pomidorowa (350 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bułka tarta (16 g)
- Masło (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Curry w proszku (1.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.