Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
- Na patelnię dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na jednolity sos
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż będzie się rozpadał)
- Następnie brokuł odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy mięso, kaszę manną, sól oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Z uzyskanej masy formujemy małe pulpety
- Pulpety delikatnie wkładamy do sosu i gotujemy przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pulpetów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (500 g)
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Brokuł (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Kasza manna (50 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Bazylia (świeża) (10 g)
- Oregano (świeże) (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.