Pudding waniliowo-pomarańczowy
Pudding waniliowo-pomarańczowy
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Kokilki smarujemy tłuszczem
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Na wrzątek wrzucamy ryż i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
- Po tym czasie ryż odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii i wszystko razem ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści
- Dodajemy rodzynki oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
- Masę nakładamy do kokilek i posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową)
- Kokilki wkładamy do głębokiej formy do pieczenia, wlewamy do niej wodę do połowy wysokości kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (750 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Ryż basmati (50 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Rodzynki sułtańskie (50 g)
- Masło klarowane ghee (5 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Pomarańcza – skórka (3 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.