Pudding ryżowy z czekoladą
Pudding ryżowy z czekoladą
Przygotowanie
- Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta
- Następnie ryż odsączamy i odkładamy
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy, tak aby składniki się rozpuściły
- Stawiamy rondel na kuchenkę (na duży ogień), dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 45-50 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki
- Ugotowany pudding przelewamy do misek (lub salaretek), przykrywamy folią i odstawiamy, tak aby ostygły do temp. pokojowej
- Ostudzony deser wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Po tym czasie posypujemy pudding startą czekoladą i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (1000 ml)
- Ryż biały – ziarno (200 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Kakao w proszku (30 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.