fbpx
logo
Szukaj
open close

Pudding rodzynkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c83c98e8d-c6a3-4a3e-8eb1-08740762ceb2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pudding rodzynkowy

Przygotowanie

  • Rodzynki grubo siekamy i wkładamy do rondla
  • Dolewamy wodę i rum, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 minuty
  • W garnku zagotowujemy mleko
  • Do mleka stopniowo dosypujemy kaszę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, do momentu, aż mleko ponownie zawrze
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy mleko z kaszą przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie przenosimy kaszę do miski, dodajemy miód i rodzynki wraz z wodą, w której się gotowały
  • Do miski z kaszą stopniowo wybijamy po jednym jaju i mieszamy, aż składniki się połączą
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i napełniamy masą
  • Następnie stawiamy formę na blachę i wlewamy do niej ciepłą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości formy
  • Formę przykrywamy folią aluminiową (lub talerzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy pudding z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięty pudding kroimy w plastry i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z arbuzem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (500 ml)
  • Rodzynki (250 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Kasza manna (100 g)
  • Woda (50 ml)
  • Miód lipowy (40 g)
  • Rum (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Czekoladowy pudding z nasion chia

Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, słoik zakręcamy i potrząsamy nim do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą (…)

WIĘCEJ >

Biszkoptowy pudding z borówką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowy pudding

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy 2/3 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i (…)

WIĘCEJ >

Jagodowy pudding z tapioki

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić (…)

WIĘCEJ >

Pudding Chia z musem bananowym

Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6  Do ciepłego (…)

WIĘCEJ >