Pudding gryczany
Pudding gryczany
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, miód oraz połowę ilości mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę
- Drugą połowę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
- Przygotowaną masę wlewamy do garnka z wrzącym mlekiem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do zgęstnienia)
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
- Do miski wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy
- Następnie zawartość miski przelewamy do garnka i ponownie dokładnie mieszamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę, przenosimy do garnka i jeszcze raz dokładnie mieszamy
- Gotowy pudding odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Mleko sojowe (200 ml)
- Jajo białko (93 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Miód lipowy (50 g)
- Mąka gryczana (50 g)
- Sok z pomarańczy 100% (50 g)
- Kakao w proszku (5 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Pomarańcza – skórka (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.