fbpx
logo
Szukaj
open close

Pstrąg z sosem paprykowo-pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7b8bb4d-4d71-46b1-9b32-93703c8b8a7f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pstrąg z sosem paprykowo-pomidorowym

Przygotowanie

  • Używamy filetów z pstrąga, każdy powinien ważyć ok. 140 g
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Paprykę kroimy w ćwiartki i wykrawamy nasiona z błonkami
  • Następnie kładziemy ćwiartki na ruszt i pieczemy przez ok. 10-15 minut
  • Upieczoną paprykę wyciągamy z piekarnika, obieramy ze skórki i kroimy w paski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy paprykę oraz przecier i cały czas mieszając, smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie dolewamy wodę, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Do sosu dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Filety z pstrąga posypujemy solą i gotujemy na parze przez ok. 4-6 minut
  • Ugotowane filety nakładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pstrągiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pstrąg potokowy (świeży) (560 g)
  • Woda (500 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Curry w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik, Rondel, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Tatar z pstrąga z kminkiem

Tatar z pstrąga Używamy filetów z pstrąga, każdy powinien ważyć ok. 120 g Z filetów odkrawamy skórę i przy pomocy (…)

WIĘCEJ >

Pstrąg faszerowany

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Pstrąga nacinamy w 2-3 miejscach tworząc kieszenie Zieleninę z orzechami drobno siekamy i (…)

WIĘCEJ >

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Rybę nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny Na rybę (…)

WIĘCEJ >

Pstrąg pieczony z warzywami

Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym Każdą rybę z jednej strony nacinamy (…)

WIĘCEJ >