Pstrąg pieczony z warzywami
Pstrąg pieczony z warzywami
Przygotowanie
- Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy
- Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Każdą rybę z jednej strony nacinamy kilka razy pod skosem, a następnie do środka wkładamy tłuszcz (masło) oraz plastry cytryny i układamy ryby na talerzu
- Następnie polewamy ryby tłuszczem (oliwą) i posypujemy solą, a pomiędzy wkładamy gałązkę rozmarynu
- Czosnek obieramy i układamy na rybach
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i płuczemy pod zimną wodą, a następnie kroimy w jak najcieńsze plastry
- Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy plastrami ziemniaków
- Ziemniaki skrapiamy jeszcze odrobiną tłuszczu i posypujemy solą
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy
- Blachę z ziemniakami wyciągamy z piekarnika, a na ziemniaki przenosimy ryby wraz z dodatkami
- Pomiędzy ryby układamy brokuły i pomidorki
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy w temp. 200 st. C z funkcją grzania góra-dół)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.
Instrukcję wypatroszenia pstrąga znajdziesz na YouTube pod hasłem „Jak wypatroszyć pstrąga”.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Pstrąg potokowy (świeży) (460 g)
- Pomidor koktajlowy (400 g)
- Brokuł (160 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (80 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (20 g)
- Rozmaryn (świeży) (7 g)
- Sól kłodawska (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.