Przepyszny jabłecznik na ciepło
Przepyszny jabłecznik na ciepło
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do blendera wsypujemy herbatniki, bułkę tartą, cukier oraz przyprawy (cynamon) i blendujemy
- Następnie przenosimy zawartość blendera do miski
- Dodajemy roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wrzucamy jabłka, dodajemy sok z cytryny i mieszamy
- Połowę jabłek wkładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, pokrywamy owoce połową mieszanki herbatnikowej, po czym pokrywamy drugą połową owoców i pozostałą mieszanką herbatnikową
- Ciasto nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jabłkami.
Autor
Lista składników
- Jabłko (540 g)
- Bułka tarta (150 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Herbatniki (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.