Przegrzebki w maśle z ziołami
Przegrzebki w maśle z ziołami
Przygotowanie
- Przegrzebki dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie przegrzebki posypujemy przyprawami (pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/4 ilości)
- Następnie na patelnię układamy przegrzebki (w równym odległościach, niezbyt blisko siebie) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (do momentu, aż będą miały złotobrązowy kolor)
- Po tym czasie przenosimy przegrzebki na talerz i odkładamy na bok
- Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Do miski wlewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, po czym przelewamy zawartość miski na patelnię
- Na patelnię kładziemy z powrotem przegrzebki i mieszamy przez ok. 1 minutę
- Przegrzebki podajemy natychmiast
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia przegrzebków.
Autor
Lista składników
- Przegrzebki (świeże) (450 g)
- Masło (120 g)
- Sok z cytryny (bio) (15 ml)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Tymianek (świeży) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.