Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Przygotowanie
- Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ
- Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
- Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygło, około pół godziny
- Bierzemy łyżkę i z każdego kawałka zeskrobujemy łyżką pieczony miąższ do jakiejś miski
- Tym sposobem uzyskujemy miskę gotowej, pieczonej dyni (kilka dni można ją przechowywać w lodówce i nic się nie stanie)
- Wrzucamy pulpę dyniową i mus jabłkowy do jakiejś miski, dodajemy cynamon i blendujemy około minuty
- Jeśli jest jeszcze ciepłe to wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę (5-10 min), żeby było zimne
- W czasie kiedy pieczemy dynię robimy prażoną mąkę kokosową, czyli mąkę kokosową wsypujemy na SUCHĄ patelnię i na średnim ogniu podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż zrobi się złoty kolor i będzie ładnie pachnieć, trwa to kilka minut
- Gorącą mąkę kokosową przekładamy do szklanej i czekamy, aż trochę wystygnie
- Do jeszcze ciepłej mąki dodajemy tłuszcz
- Mieszamy razem rękami
- Do każdej tartaletki nakładamy po 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie rozprowadzamy, żeby zakryć dno i trochę boki naczynia
- Tak przygotowane spody wkładamy do lodówki, lub zamrażarki na 5-10 min, aż się zrobią twarde
- Na każdy przygotowany spód dajemy po pół łyżeczki konfitur z żurawiny i lekko rozsmarowujemy
- Na to dajemy po 2-3 łyżki „kremu” dyniowego
- Wkładamy całość do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc
- Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Najłatwiej i najwygodniej jest położyć na jedną tartaletkę folię spożywczą i na nią nałożyć po kolei każda warstwę. Wystarczy później tylko chwycić za brzegi folii i wyciągnąć ciastko, po czym delikatnie odkleić folię.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Mus jabłkowy (500 g)
- Dynia Hokkaido (świeża) (500 g)
- Mąka kokosowa (120 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
- Płatki migdałowe (100 g)
- Żurawina konfitura (75 g)
- Cynamon mielony (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.