fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomidory nadziewane sorbetem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d035151-da72-4906-a4b2-bee8a655a13f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pomidory nadziewane sorbetem

Przygotowanie

  • Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy
  • Następnie z każdego pomidora odkrawamy „czapeczkę”, czyli wierzch od strony szypułki (nie wyrzucamy)
  • Miąższ z pomidorów wydrążamy przy pomocy łyżeczki, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Każdego pomidora owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy miąższ z pomidorów i przecier, całość dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do blendera, wlewamy wodę, dodajemy zieleninę i całość dokładnie blendujemy
  • Oliwki drobno siekamy
  • 1/4 ilości sosu przenosimy do miski, dodajemy oliwki i mieszamy, a następnie wkładamy do lodówki
  • Pozostały sos przenosimy do miski (lub maszynki do sorbetów/lodów) i wkładamy do zamrażarki na ok. 12 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy z lodówki pomidory, do każdego z nich wkładamy kulkę sorbetu i przykrywamy czapeczką
  • Pomidory dekorujemy sosem z oliwkami i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pomidorami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (750 ml)
  • Pomidor (680 g)
  • Oliwki czarne (120 g)
  • Cebula (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Czosnek (2.5 g)
  • Bazylia (świeża) (1 g)
  • Kolendra (świeża) (1 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pomidory nadziewane szpinakiem i zapiekane z mozzarellą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Szpinak drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak, dodajemy przyprawy (sól) i (…)

WIĘCEJ >

Pomidory zapiekane z serem

Pomidory kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy (…)

WIĘCEJ >

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora (…)

WIĘCEJ >