fbpx
Szukaj
open close

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ea846d7-5b39-47fe-9412-24941b3faf08
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

Przygotowanie

Polędwiczki wieprzowe

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Cebulę obieramy i kroimy w talarki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż stanie się szklista)
  • Następnie podsmażoną cebulę przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Mięso kładziemy na deskę i posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 4-6 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do naczynia wlewamy wodę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia i kroimy mięso w plastry

Pieczone ziemniaki

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Tłuszcz z przyprawami wlewamy do naczynia z ziemniakami i dokładnie mieszamy, tak aby każdy ziemniak był równomiernie pokryty
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Polędwiczki wieprzowe

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (600 g)
  • Cebula (315 g)
  • Woda (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czerwony (3 g)

Pieczone ziemniaki

  • Ziemniak (450 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grillowana polędwica wołowa

Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy (usuwamy ścięgna) Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Marynatę wcieramy w mięso i (…)

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (…)

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej (…)

WIĘCEJ >

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie (…)

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min (…)

WIĘCEJ >