Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki
Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki
Przygotowanie
Polędwiczki wieprzowe
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
- Cebulę obieramy i kroimy w talarki
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż stanie się szklista)
- Następnie podsmażoną cebulę przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Mięso kładziemy na deskę i posypujemy z każdej strony przyprawami
- Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 4-6 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do naczynia wlewamy wodę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
- Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia i kroimy mięso w plastry
Pieczone ziemniaki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
- Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy
- Tłuszcz z przyprawami wlewamy do naczynia z ziemniakami i dokładnie mieszamy, tak aby każdy ziemniak był równomiernie pokryty
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Autor
Lista składników
Polędwiczki wieprzowe
- Wieprzowina polędwica (surowa) (600 g)
- Cebula (315 g)
- Woda (250 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czerwony (3 g)
Pieczone ziemniaki
- Ziemniak (450 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.