fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica z pastą awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4413a44-43bb-4fa7-9f8d-4d011a6a8116
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwica z pastą awokado

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dolewamy połowę soku z limonki oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso kroimy w plastry i wkładamy do miski (niemetalowej)
  • Następnie polewamy mięso marynatą i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Awokado kroimy na pół, pestkę wyrzucamy, a miąższ przenosimy do miski
  • Dodajemy pozostały sok z limonki oraz przyprawy (sól i pieprz) i rozgniatamy na jednolitą masę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut
  • Tortillę zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut, tak aby się dobrze zagrzały
  • Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na plackach tortilli wraz z awokado rukolą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać z różnymi dodatkami np. z frytkami, możesz ją również ozdobić zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Rukola (250 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Polędwica z grzybami w cieście

Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w cienkie plasterki Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy Mięso (…)

WIĘCEJ >

Polędwica w musztardowej marynacie

Do miski wkładamy musztardę, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso smarujemy musztardą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (…)

WIĘCEJ >

Polędwica wieprzowa z miodem

Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik (…)

WIĘCEJ >

Grillowana polędwica wołowa

Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy (usuwamy ścięgna) Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Marynatę wcieramy w mięso i (…)

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min (…)

WIĘCEJ >