Polędwica z grzybami w cieście
Polędwica z grzybami w cieście
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki
- Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy
- Mięso nacieramy przyprawami (solą i pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładamy mięso na talerz
- Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pieczarki oraz przyprawy (tymianek) i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C i rozgrzewamy w nim formę do pieczenia
- Na czystym blacie rozkładamy papier do pieczenia, układamy na nim płaty ciasta i sklejamy ich brzegi żółtkiem, robiąc 0,5 cm zakładkę
- Na środku ciasta rozkładamy pieczarki, zostawiając po 5 cm wzdłuż każdego brzegu, a na pieczarkach rozkładamy mięso i owijamy farsz dokładnie ciastem, zaklejając z każdej strony
- Wkładamy mięso do gorącej formy (złączeniem ciasta do dołu) i smarujemy żółtkiem
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia i przystępujemy do krojenia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Polędwicę możesz podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (750 g)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Jajo żółtko (20 g)
- Woda (15 ml)
- Sól morska (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.