Polędwica wołowa z papryką
Polędwica wołowa z papryką
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Mięso kroimy w plastry
- Pomidory kroimy w ósemki
- Paprykę kroimy w większą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso na talerz (sok z patelni zachowujemy)
- Na patelnię wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Do miski wlewamy wodę i sos Worcestershire, dodajemy mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy mieszankę na patelnię i dokładnie mieszamy
- Na patelnię z powrotem kładziemy mięso, dodajemy pomidory, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso z warzywami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (600 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Wino czerwone wytrawne (500 ml)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Seler naciowy (150 g)
- Marchew (135 g)
- Cebula (105 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Liść laurowy (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.