Plastry z indyka z szynką parmeńską
Plastry z indyka z szynką parmeńską
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem
- Do miski z czosnkiem dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy 2/3 ilości tłuszczu i dokładnie mieszamy
- Mięso dokładnie oczyszczamy i usuwamy skórę, a następnie nacieramy powstałym sosem
- Na mięsie układamy plastry szynki, tak aby jeden plaster zachodził na drugi i związujemy nicią kuchenną
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 5 minut
- Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
- Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i wino, dodajemy żurawinę oraz mąkę, dokładnie mieszamy na gładki sos i gotujemy przez ok. 2 minuty na dużym ogniu
- Mięso kroimy w plastry, nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (1000 g)
- Szynka parmeńska (150 g)
- Żurawina konfitura (100 g)
- Sok z pomarańczy 100% (45 g)
- Wino czerwone wytrawne (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (15 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.