Placuszki z łososiem
Placuszki z łososiem
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy pośrodku zagłębienie
- Do dzbanka wybijamy jaja, dolewamy maślankę i mieszamy
- Zawartość dzbanka zlewamy do zagłębienia w mące i dokładnie ucieramy na gęste ciasto
- 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy i dodajemy do ciasta
- Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto odkładamy na ok. 15 minut
- Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy na średnim ogniu
- Na patelnię nakładamy porcję ciasta (o średnicy ok. 3 cm) i smażymy placuszki przez ok. 2 minuty z każdej strony (placuszki powinny mieć lekko złoty kolor)
- Łososia kroimy w cienkie plastry
- Na talerze nakładamy placuszki i podajemy z łososiem, odrobiną śmietany i gałązką zieleniny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placuszków.
Autor
Lista składników
- Maślanka (200 g)
- Łosoś wędzony (200 g)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Proszek do pieczenia (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.