fbpx
Szukaj
open close

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c787b1177-de30-404b-8d17-536efb6b9c10
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

Przygotowanie

Placki ziemniaczane

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Następnie odciskamy z masy ziemniaczanej nadmiar wody (masa powinna być mokra, lecz nie powinno być w niej wody)
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Do miski z masą ziemniaczaną dodajemy szczypiorek, cebulę, mąkę, przyprawy oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3 minuty z każdej strony
  • Usmażone placki układamy na talerzach i podajemy z sosem

Sos tzatziki

  • Do miski wlewamy jogurt
  • Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach (lub szatkujemy) do miski
  • Dodajemy sól i po kilku minutach odciskamy nadmiar wody, a następnie przenosimy ogórki do miski z jogurtem
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
  • Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sól oraz oliwę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (1000 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Smalec z gęsi (48 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Sos tzatziki

  • Jogurt grecki (200 g)
  • Ogórek gruntowy (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placki warzywne

Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na (…)

WIĘCEJ >

Placki z groszku

Natkę pietruszki siekamy Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie) Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, (…)

WIĘCEJ >

Placki marchewkowe

Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru (…)

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać (…)

WIĘCEJ >

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry (…)

WIĘCEJ >