Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Przygotowanie
Sałata
- Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę
- Pomidorki przekrawamy na połówki
- Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
- Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę
- Polewamy sosem
- Na wierzch kładziemy plastry szynki
- Polewamy sosem
Placki
- Obieramy batata
- Ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy widelcem (a najlepiej rózgą)
- Dodajemy mąkę kokosową i lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Nabieramy łyżką ciasto i kładziemy na patelnię lekko dociskając i formując mały placek
- Smażymy 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepisy na inne warzywne placki oraz na sosy vinaigrette.
Autor
Lista składników
Sałata
- Awokado (70 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (40 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Rukola (20 g)
Placki
- Batat (230 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.