Placki z batatów
Placki z batatów
Przygotowanie
- Bataty obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Następnie odciskamy nadmiar soku
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do batatów
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę i roztrzepujemy
- Masę jajeczną przelewamy do miski z batatami, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy porcję ciasta, lekko rozpłaszczamy i smażymy placki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.
Placki możesz podawać z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Autor
Lista składników
- Batat (350 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.