Placki bananowe z sosem malinowym
Placki bananowe z sosem malinowym
Przygotowanie
Placki bananowe
- Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki
- Dodać jajko
- Miksować przez 15 sekund blenderem
- Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej łyżki
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię, 1 łyżka to jeden placek
- Smażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony
- Przekładamy na talerz
Sos malinowy
- Do małego garnka wkładamy maliny, dajemy 2 łyżki zimnej wody z kranu
- Wstawiamy na kuchenkę na mały ogień i grzejemy 5 minut aż maliny puszczą sok
- Miksujemy blenderem
- Polewamy placki sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Taki placki mogą stanowić formę II śniadania, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje przyrządzenia tego typu słodkich placków.
Autor
Lista składników
Placki bananowe
- Banan (120 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka kokosowa (36 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
Sos owocowy
- Malina (60 g)
- Woda (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.