fbpx
Szukaj
open close

Placek limonkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf3557879-222b-4b0f-9018-c98c79682dc0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek limonkowy

Przygotowanie

  • Tłuszcz schładzamy i kroimy w kostkę
  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy tłuszcz i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie miksujemy składniki
  • Cały czas miksując dolewamy do masy tyle wody, aby ciasto miało konsystencję grubej bułki tartej
  • Następnie przenosimy ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy
  • Ciasto zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę (najlepiej o średnicy 18 cm) lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenosimy ciasto do formy
  • Placek przykrywamy papierem, na wierzch wsypujemy suchy ryż i pieczemy ciasto przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy placek jeszcze przez ok. 5 minut, po czym odstawiamy go do ostygnięcia
  • Żółtka ucieramy z mlekiem, sokiem i skórką z limonki przez ok. 2-3 minuty, na gładką masę
  • Następnie przenosimy masę limonkową na ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki
  • Limonkę kroimy w plasterki
  • Przed podaniem posypujemy placek cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Sok z limonki (bio) (125 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Woda (45 ml)
  • Limonka (30 g)
  • Limonka – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Stolnica, Wałek, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych (…)

WIĘCEJ >

Placek żurawinowy

Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż (…)

WIĘCEJ >

Placek truskawkowy z kruszonką

Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący placek z pasternaku

Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. (…)

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. (…)

WIĘCEJ >