Pizza z ziemniakami i rozmarynem
Pizza z ziemniakami i rozmarynem
Przygotowanie
Pizza
- Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z ziemniakami
- Dodajemy przyprawy (rozmaryn), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na podpieczonym spodzie pizzy układamy ziemniaki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Pizzę posypujemy startym serem oraz pokruszoną fetą i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut (pieczemy do momentu, aż ser się roztopi)
- Upieczoną pizzę kroimy na kawałki i posypujemy rukolą
Spód do pizzy
- Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy
- Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę
- Blat podsypujemy mąką i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
- Następnie przenosimy ciasto do torby foliowej (lub do miski i przykrywamy ściereczką) i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
- Wilgotnymi dłoniami wciskamy ciasto w formę do pieczenia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.
Autor
Lista składników
Pizza
- Ziemniak (400 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Ser feta (100 g)
- Rukola (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
Spód do pizzy
- Woda (100 ml)
- Mąka żytnia (80 g)
- Mąka orkiszowa (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Drożdże w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.