fbpx
Szukaj
open close

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce6a9e2f9-78f3-40b9-abd4-87662e5d6a5c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Przygotowanie

Pizza

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z ziemniakami
  • Dodajemy przyprawy (rozmaryn), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na podpieczonym spodzie pizzy układamy ziemniaki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Pizzę posypujemy startym serem oraz pokruszoną fetą i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut (pieczemy do momentu, aż ser się roztopi)
  • Upieczoną pizzę kroimy na kawałki i posypujemy rukolą

Spód do pizzy

  • Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Blat podsypujemy mąką i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do torby foliowej (lub do miski i przykrywamy ściereczką) i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Wilgotnymi dłoniami wciskamy ciasto w formę do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pizza

  • Ziemniak (400 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Rukola (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Spód do pizzy

  • Woda (100 ml)
  • Mąka żytnia (80 g)
  • Mąka orkiszowa (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Drożdże w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pizza z kurczakiem

Mięso kroimy w cienkie paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych (…)

WIĘCEJ >

Pizza margherita

Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę (…)

WIĘCEJ >

Pizza na razowym cieście

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy przyprawy (sól) oraz drożdże i mieszamy Dolewamy połowę tłuszczu (oliwy) oraz ciepłą wodę i mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy Jajo (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od (…)

WIĘCEJ >