fbpx
Szukaj
open close

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14e12a9f-a0dc-4caf-af3d-a180ae5fae99
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy soczewicę i pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut (do momentu, aż soczewica będzie miękka)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miskę do lodówki
  • Do misek nalewamy zupę, a na wierzch nakładamy jogurt

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Soczewica czerwona – ziarno (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wiosenna zupa minestrone

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Cukinię kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki i (…)

WIĘCEJ >

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu (…)

WIĘCEJ >

Marchewkowa zupa krem

Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem Dusimy przez kilka minut (…)

WIĘCEJ >

Wiosenna zupa z pokrzywy

Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi (…)

WIĘCEJ >

Prosta zupa cukiniowa

Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub (…)

WIĘCEJ >