Pikantna potrawka z bakłażana
Pikantna potrawka z bakłażana
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chili drobno siekamy
- Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry
- Kawałki bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
- W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, czosnkiem oraz chili i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy pomidory oraz ciecierzycę i mieszamy
- Dodajemy bakłażana, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
- Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z bakłażanem.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ciecierzyca z puszki (400 g)
- Bakłażan (240 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.