Piersi kaczki z soczewicą i marmoladą mandarynkową
Piersi kaczki z soczewicą i marmoladą mandarynkową
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Piersi wkładamy do brytfanny skórą do góry, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Po tym czasie wyciągamy piersi z piekarnika i odkładamy na ok. 5 minut
- Soczewicę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (najpierw doprowadzamy do wrzenia, później zmniejszamy ogień i gotujemy)
- Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki (pestki usuwamy)
- Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy mandarynki i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (lub do momentu, aż zawartość zmniejszy swoją objętość o 2/3 ilości)
- Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię teflonową i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie dolewamy wino oraz sok jabłkowy i gotujemy przez ok. 10 minut (lub do momentu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę)
- Piersi wyciągamy z brytfanny i zlewamy nadmiar tłuszczu
- Do brytfanny wsypujemy soczewicę, dolewamy bulion i mieszamy
- Następnie wkładamy brytfannę do piekarnika i doprowadzamy bulion do wrzenia, po czym gotujemy przez ok. 2-3 minuty (lub do momentu, gdy wywar prawie całkiem wyparuję)
- Piersi kroimy w plastry
- Soczewicę rozkładamy na talerze, na wierzch kładziemy piersi, a na piersi nakładamy marmoladę i całość polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kaczką.
Autor
Lista składników
Piersi kaczki
- Kaczka pierś (350 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Sos malinowy
- Malina (100 g)
- Wino czerwone wytrawne (60 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Goździk mielony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.