Piersi kaczki z pieczoną cykorią
Piersi kaczki z pieczoną cykorią
Przygotowanie
Pierś kaczki z pieczoną cykorią
- Skórę piersi nakłuwamy widelcem
- Cykorię kroimy wzdłuż na ćwiartki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Piersi smarujemy miodem i posypujemy przyprawami (solą)
- Następnie kładziemy piersi na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
- W garnku zagotowujemy wodę
- Do gotującej się wody wlewamy sok z cytryny, wkładamy cykorię i blanszujemy przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy i odkładamy
- Cykorię smarujemy tłuszczem i kładziemy obok piersi, blachę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 5-6 minut
- Na talerzach układamy cykorię z kaczką i całość polewamy owocowym purée
Owocowe purée
- Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry
- Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki
- Do rondla wkładamy jabłka i śliwki, dolewamy bulion, dodajemy słodzik (cukier) i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (lub do miękkości)
- Sos przecedzamy do miski, a owoce przecieramy przez sitko i mieszamy z sosem
- Do sosu dolewamy wino i ocet, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami (solą i pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kaczką.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Pierś kaczki z pieczoną cykorią
- Kaczka pierś (700 g)
- Cykoria (340 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Owocowe purée
- Jabłko (180 g)
- Śliwka (świeża) (175 g)
- Bulion jarski (150 ml)
- Wino czerwone wytrawne (30 ml)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.