Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Przygotowanie
Kaczka:
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę
- Mięso mieszamy z cebula i gruszkami
- Ustawiamy wolnowar na 8 godz. na opcję „low”
Kapusta modra:
- Kapustę kroimy w cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
- Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy ocet, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
- Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
- Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
- Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka
Bataty:
- Obieramy, przepłukujemy
- Kroimy w cząstki i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie około 25 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kaczki.
Autor
Lista składników
Pierś z kaczki
- Kaczka pierś (370 g)
- Gruszka (260 g)
- Cebula (105 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Kapusta modra
- Kapusta czerwona (250 g)
- Cebula (105 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (25 ml)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
Gotowane bataty
- Batat (460 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.