Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Przygotowanie
- Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry
- Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę
- Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta
- Pistacje obieramy i połowę dodajemy do zmielonej masy
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Filet z kurczaka lekko solimy i pieprzymy
- Kładziemy płaską stroną na desce
- Ostrym, cienkim nożem wchodzimy od grubszej strony i robimy dziurkę
- Wyjmujemy nóż i kciukiem poszerzamy otwór
- Wciskamy farsz
- Tak przygotowane mięso kładziemy do naczynia żaroodpornego
- Obok układamy seler i gruszki
- Dodajemy tłuszcz i wlewamy szklankę wody
- Przykrywamy pokrywką
- Pieczemy 20 min w temp. 180 st. C
- Wyjmujemy naczynie z pieca
- Mięso przekładamy na talerz
- Zawartość naczynia przekładamy do naczynia w którym będziemy miksować
- Dodajemy obrane pistacje i blendujemy na gładki sos
Uwagi
Oznacz ten przepis serduszkiem – w ten sposób dodasz go do swojej listy ulubionych potraw.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Woda (200 ml)
- Seler korzeń (80 g)
- Gruszka (65 g)
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (45 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.