fbpx
Szukaj
open close

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cb1b655-4cf1-47a8-9e9d-6871f59ad0de-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Przygotowanie

  • Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę
  • Solimy i pieprzymy mięso z obu stron
  • Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek
  • Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę z brudnych liści, cykorię obdzieramy z liści
  • Marchewkę kroimy w krążki
  • Wstawiamy mały garnek z posoloną wodą na palnik i zagotowujemy wodę
  • Na wrzątek wrzucamy brukselkę i marchewkę i gotujemy na małym ogniu 10 minut
  • Odcedzamy warzywa na sitku
  • W tym czasie, rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową)
  • Kładziemy pierś kaczki skórą w dół na patelni
  • Smażymy 9 min
  • Przekładamy mięso na druga stronę i smażymy 9 min
  • Gruszki kładziemy obok mięsa, po kilku minutach obracamy
  • Mięso przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć przez 4 min
  • W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min ugotowaną marchew i brukselkę
  • Warzywa układamy na talerzu
  • Mięso kroimy w plastry i układamy obok
  • Na mięso kładziemy gruszki
  • Na wierzchu dodajemy listki cykorii 

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego.

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kaczka pierś (200 g)
  • Gruszka (130 g)
  • Brukselka (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C. Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 (…)

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki

Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę (…)

WIĘCEJ >