fbpx
Szukaj
open close

Pierś gęsi w sosie pomarańczowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f2db4d-ccee-4252-8e9b-739aa7daf76b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierś gęsi w sosie pomarańczowym

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kratkę
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z połowy ilości pomarańczy wyciskamy sok, a drugą połowę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy z nich błonki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4 minuty z każdej strony (najpierw ze strony skóry)
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy szalotki, wlewamy 1/4 ilości wina i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem
  • Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy oraz pozostałe wino i gotujemy do momentu, aż sos zacznie gęstnieć
  • Dodajemy cząstki pomarańczy oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy w plastry i podajemy obłożone szalotkami i polane sosem pomarańczowym

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gęsi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gęsina pierś (500 g)
  • Pomarańcza (450 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (100 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (85 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gęś z warzywami

Gęś dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy tłuszcz ze strony kupra (przetapiamy go na smalec) Następnie nacieramy gęś przyprawami (majerankiem, solą (…)

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka (…)

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię (…)

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy (…)

WIĘCEJ >